Terug

Psycholoog of haptonoom bij depressie?

Fester van der molen

Loop al enige maanden bij de psycholoog vanwege een depressie. Ik slaap weinig, zweet veel en heb weinig zin om iets te ondernemen of te doen. Ik slik hiervoor paroxetine 20mg. Dit werkt een beetje. Ik kreeg van een vriendin de tip dat het de moeite waard is om haptonomie te proberen. Mijn probleem is dat ik nooit een traan gelaten heb bij verlies van mijn ouders en vrienden. Ik woon al 30 jaar in het buitenland op zee; een echte mannenwereld. Mijn vriendin zei dat ik mezelf niet laat kennen in die wereld. Mijn vraag is, is het de moeite waard?


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Fester,

als ik jouw verhaal zo lees, kan ik me heel goed voorstellen dat je niet echt meer in contact staat met je gevoel, iets dat mijns inziens goed kan leiden tot een depressie. Ik denk dat het zeer zeker de moeite waard kan zijn om een haptotherapeut op te zoeken, als je daar voor open staat. Haptotherapie kan je helpen om weer contact te maken met je eigen lichaam en gevoelens.

Daarbij maakt een haptotherapeut gebruik van gespreksvoering, aanraking en oefeningen, waardoor het heel duidelijk (voelbaar en zichtbaar) kan worden hoe je nu functioneert (bijv. hoe je gevoelens onderdrukt en niet uit) en wat dit je oplevert (bijv. respect op de werkvloer, maar misschien ook wel het verlies van je levenslust). Ook leer je hoe je het anders zou kunnen doen, en wat dat je zou kunnen opleveren. Die nieuwe vaardigheden kan je dan gaan trainen, binnen de therapie en in het dagelijks leven, zodat je voortaan meer mogelijkheden hebt om uit te kiezen. Bijvoorbeeld kiezen wanneer en bij wie je je gevoelens wél wil toelaten en uiten, in plaats van jezelf nooit te laten kennen. 

Of het de moeite waard is, ligt uiteindelijk aan de klik die jij ervaart met de haptotherapeut die je hebt uitgekozen en aan jouw eigen inzet binnen de therapie en daarbuiten. Maar ik zou zeggen: geef het een kans en ga er dan ook voor.

Veel succes en zeker ook plezier gewenst (dat het plezier maar snel weer terug mag komen in je leven!).

Hartelijke groet,

Cynthia van den Maagdenberg

Touchée Praktijk voor Haptotherapie (Rotterdam)