5 Tips om snel tot rust te komen.
Klopt het dat jij vaak onrustig voelt? En dat je je suf piekert? Of snel geëmotioneerd raakt? Je gevangen voelt in je gedachten? Of er niet door kunt slapen? Daar gaan we naar kijken.
Als je piekert, zit je in je hoofd. Je bent aan het denken. En als denken de overhand krijgt is de balans tussen je denken, voelen en doen verstoord. In ons dagelijks leven is er veel aandacht voor ons denken, doen en willen. Vanaf schooltijd, en daarna in ons werk, moet je presteren: eerst voor de CITO en andere toetsen en dan voor resultaten, deadlines en oplossingen.
Ons voelen en beleven raken dan ondergesneeuwd: hoe het met je gaat, wie jij als mens bent, waar je van houdt in het leven (lekker eten, lezen, wandelen, creatief bezig zijn), hoe je je bezigheden beleeft, hoe je zo prettig mogelijk samenwerkt, naar elkaar uitspreken wat je nodig hebt en hiervoor zorgt of niet, en hoe je dit alles in je dagelijkse leven doet. Als dit te weinig aandacht krijgt, raakt de ‘voelspier’ verslapt. De ‘voelspier’ moet ook gewoon getraind worden om sterker te worden. Maar hoe doe je dat dan, het trainen van je ‘voelspier’?
SNEL! Tja, je wil graag snel in balans komen. Hoe snel dat kan, is voor iedereen anders. Als je al lang uit balans bent, zal het langer duren voor je weer in balans bent. Als je het idee hebt dat je net uit balans begint te raken, dan kun je waarschijnlijk weer snel in balans zijn. Het is net als het lopen van een marathon: die loop je ook niet zomaar zonder training. Maar wanneer je het kunt, is afhankelijk van je conditie. Zo is het ook met het trainen van je denken en voelen. En over de training om tot rust te komen, gaan deze 5 tips.
TIP 1: 'Heropvoeden van je denken'
Op https://www.facebook.com/HaptotherapiePantaRhei/ staat een filmpje van een Boeddhistische monnik, die het uitlegt aan de hand van je 'Monkeymind'. Je denken gedraagt zich vaak als een monkey, een gekke aap, die maar door ratelt. Vaak houdt het in dat je piekert. Dat geeft onrust en disbalans. Je kunt je denken ook sturen. Ik noem dat het "heropvoeden van je denken". Train jezelf om niet naar alles te luisteren wat je denkt. Train je denken om te doen waar het voor bedoeld is, bijvoorbeeld sommen maken of strategieën bedenken. Maar niet om te piekeren over "wat als…" en gisteren en morgen.
Piekeren leidt namelijk alleen maar tot herhaling. Het mooie is dat je het trainen van je denken de hele dag door kunt doen, net als mediteren. Als je even je bakje koffie drinkt, als je met je (buur)man of kinderen praat. Maar je kunt er ook even helemaal voor gaan zitten!
Soms wordt gedacht dat je bij mediteren je denken stop moet zetten. Dat is niet het geval. Sterker nog: dat kan niet. Je denken gaat altijd door... Daarom is het goed je denken te trainen. Mediteren gaat erom je bewust te worden van wat je denkt. Want als je dat weet, kun je zelf besluiten wat je daarmee doet: of je ernaar luistert, of niet. Door geregeld stil te staan bij wat je denkt, kun je je denken "heropvoeden". Want wie is er nu eigenlijk de baas: jij of je gedachten?
Train dit ‘bewust denken’ net als de training voor de marathon. Begin bijvoorbeeld met elke dag 1 minuut aandacht te besteden aan wat je denkt, dan 5 minuten, 10 minuten… en zo maak je het tot een gewoonte.
TIP 2: Natuur en buitenlucht.
Eigenlijk zo simpel... en toch lastig om in te passen in ons hedendaags leefpatroon. Een huisarts zou zijn recept altijd moeten beginnen met het voorschrijven van meer beweging en meer buitenlucht. In de haast van ons leven, vergeten we wel eens de meest basale mogelijkheden die meehelpen aan een goede gezondheid. De natuur en buitenlucht is belangrijk voor het licht, de voeding van het zuurstof in je bloed en de vitamine D. Deze stoffen vervullen vele belangrijke functies in je lichaam. Daarnaast is het groen van de natuur rustgevend en helend voor je systeem. Het advies is om elke dag ten minste 1 uur buiten te bewegen. Dat is wat je minimaal nodig hebt om je op den duur fit en gezond te voelen! Ga jij op de fiets naar je werk of elke avond een rondje wandelen? Dus hoe zorg jij ervoor dat je dit in je dagelijkse leven inplant?
TIP 3: Bewegen en eten.
Bewegen en eten doet iedereen. Bewegen wordt snel prestatiegericht en eten heeft vele verleidingen. En waar zit dan de mogelijkheid tot rust?
Beweeg bewust zoals het prettig en gezond voor je is. En eet verse, liefst biologische, zelf bereide producten voor meer gezonde voedingsstoffen én
meer smaak. Besteed aandacht aan het bereiden en nuttigen van je eten. Maak bewegen en eten weer tot een beleving in plaats van een wedstrijd of een gewoonte...
TIP 4: Zintuigen.
‘Zintuigen’ staat voor: (werk-)tuigen die zin geven aan je leven.
De zintuigen zijn je ogen je oren je tong je neus en je tast. Als je je zintuigen gebruikt, ben je in het hier en nu. Daar zijn de kunsten uit ontstaan: schilderkunst, muziek, beeldend vormen, dans en kookkunst. Dus richt je bewust op wat je ziet, hoort, proeft, ruikt en wat je voelt. Ga iets doen wat jou aanspreekt: naar een museum, naar een concert, naar het bos of kook een heerlijke maaltijd en geniet er alleen van of samen. Het gebruiken van je zintuigen is iets wat je de hele dag door kunt doen. Bijvoorbeeld als je ergens naartoe gaat, kun je denken: "Ik moet van hier naar daar en dat is overbodige tijd die ik zo snel mogelijk moet overbruggen" of je kunt denken: "Ik ga zo onderweg en ook dat is een tijd die ik kan beleven".
TIP 5: De tast, voelen en gevoelens.
Voelen gaat niet goed samen met denken. Denken gaat meestal over gisteren en morgen. Onze westerse wereld nodigt voortdurend uit tot denken, presteren, willen en doen. Als je meer denkt dan dat je voelt, kun je uit balans raken. Kortom: het haalt je uit het ‘nu’, weg van simpelweg ‘zijn’ wie je bent. Als je lang genoeg uit balans bent, kun je lichamelijke en/of psychische klachten ontwikkelen. Het is dus belangrijk aandacht te geven aan wat je voelt en gewoon te ‘zijn’ zonder dat je iets moet of wil.
Hiervoor hebben we ons zintuig de tast: hiermee kun je directe aanrakingen voelen. Je kunt er ook mee naar binnen en naar buiten voelen. Dan hebben we het respectievelijk over het ervaren van lichamelijke sensaties, gevoelens, emoties en dóórvoelen. Dat laatste doen we bijvoorbeeld als we schrijven of lopen of fietsen: je merkt op hoe de ondergrond voelt, hobbelig of glad.
Het zintuig ‘de tast’ geeft je veel signalen. Soms verleren we het om hier aandacht aan te geven. Het gaat roepen en schreeuwen, steeds harder. Bijvoorbeeld door lichamelijke klachten of (over)vermoeidheid. Tot we er aandacht aan geven en luisteren. Elke keer als je weer gaat denken, kun je je aandacht van richting veranderen en vriendelijk uitnodigen om met een beetje nieuwsgierigheid te onderzoeken wat je voelt.
En dat is ook wat we bij de Haptotherapie doen: je uitnodigen te luisteren naar wat je via je lichaam over jezelf te weten kunt komen. Wie ben jij, wat voel je en hoe reageer je? En elke keer kun je je afvragen of je reactie goed is voor jezelf. Zo niet, dan kun je op zoek gaan naar andere manieren die bij jou passen.
Veel succes met het toepassen van deze tips en nieuwe gewoontes en het vinden van meer balans!
Op November 20, 2017